Søgruppen har fået foretaget en tilstandsvurdering af søen. Nedenfor finder du uddrag samt den fulde rapport.
Mange danske søer blev op gennem begyndelsen og midten af sidste århundrede stærkt eutrofieret gennem direkte tilførsel af spildevand eller ved regnbetingede overløb. I langt de fleste søer er belastningen er dog reduceret væsentligt i dag. De økologiske forhold, der findes i Vesterled sø er således sammenlignelige med dem, der findes i mange andre bysøer.
En væsentlig forudsætning for at bevare og forbedre vandkvaliteten i Vesterled sø er at skabe et overblik over den eksterne belastning med næringsstoffer og at reducere denne til et niveau, så søen på længere sigt kan opnå en passende lav fosforkoncentration.
På baggrund af den gennemførte registrering kan vegetationen langs bredden af Vesterled sø overordnet beskrives som varieret med indslag af forskellige plantesamfund og opvækst af en række arter, der typisk vokser på fugtig og næringsrig bund ved søbredder og i rørsumpe. Søen og dens nærmeste omgivelser rummer mange forskellige levesteder og en del uforstyrrede områder, der er vigtige som fødesøgnings-, hvile- og yngleområde for såvel insekter, fugle, padder og andre smådyr.
De store dominerende bestande af kanadisk gyldenris især i den vestlige ende af søen udgør imidlertid en betydelig trussel mod områdets naturkvalitet. Dels forhindres opvækst af naturligt hjemmehørende planter og dermed også livsbetingelser for de insekter, herunder sommerfugle, der er knyttet til en naturlig vegetation. Desuden forringes områdets oplevelsesmæssige værdi af en monokultur af gyldenris – ikke mindst efter slåning, hvor kun visne planterester er tilbage.
Den fulde rapport er på 22 sider.